Friday 28 October 2011

The Ultimate Bujang's Meal By Orang Bujang

Bujang...bujang...bujang...
Satu fenomena yang pasti berlaku kepada diri kita sendiri yang bergelar manusia sahaja...
Oke..apa sebenarnya maksud bujang ni...

1. Bujang bermaksud orang yang kawen lagi

2.Bujang dari segi utaranya (kedah,perlis) bermaksud budak lelaki yang da besar panjang dang dah boleh menikah..

3.Bujang juga salah satu nama pendek bagi Buaya yang besar kat Sarawak..(Bujang Senang)..

Da faham sekarang....oke..sebagai manusia bujang..pasti terdapat satu masalah yang melanda diri masing2..iaitu..memasak..hahaha..Tapi sekarang wahai bujang2 sekalian jangan takot sangat dan jangan terlalu bergantung dengan makcik Indon yang memikat kita dengan "Dik...dik..makan dik..ayam panas2 lagi dik"...kita perlu bangkit(hahaha)....Kita juga perlu buktikan bahawa everyone can cook include the bujangers..



Terdapat satu resipi yang memang diassociated untuk orang bujang sahaja iaitu nasi bujang...terfikir x kenapa nasi bujang ni wujud..sebab terlalu mudah nak wat sampaikan orang bujang yang malas pun leh wat...heehhee

Camne nak masak...kalu kat rumah gune stove kan..tapi kalau orang bujang nyer pasal boley gune 'rice cooker'....buang perkataan 'rice' jadilah 'cooker' je..so leh masak sume menda(ngarot)

Resipi 1...Nasi Bujang Ordinary(yang biasa je)..


Yang ni cuma masak nasi cam bese....pastu alihkan nasi ke bekas laen...basuh balik periuk nasi tu...make sure lap air kat bottom periuk tu..(tok keselamatan)..then tekan suis..panaskan periuk..letak minyak ckit n goreng....tada...da ciap..mudoh je kan..

Resipi 2...Nasi Bujang Extraordinary(yang ni hebat ckit)


Telur dadr tu xbrape nak jadi..hehe

Bahan-bahannye




Yang hebat cikit sebab die ad sardin..slrppp...bes gak layan...Cara dye sama je repeat semua step diatas..Then letak minyak cikit je dalam periuk...bukak tin sardin tu letak dalam mangkuk...buang tulang2 dye gune sudu...campurkan sikit air sebab kuah dye pekat..bile minyak da panas..tuang sardin kedalam periuk...masaklah selama 5 min tok bagi isi sardin tu lembut dan panas...sedaaappp...

Sekarang da terbukti yang orang bujang leh masak....btol x....

Oke..kalu lapar tgah2 malam...macam aku ngan dollah semalam...korang leh wat roti telur bujang...mesti ada bujang sebab masak stail bujang....

Resipi 3...Roti Telur Bujang

Goreng secukup rasa??

Sedap...

Nak buat pun senang...celup roti tu dalam telur yang dibancuh...panaskan minyak dalam periuk dan goreng...enak dinikmati bersama air bujang....

Semua orang bujang leh cuba resipi bujang ni.....kalu ada resipi bru aku akan try dlu and bagitaw oke...Selamat mencuba =)

3 comments:

  1. Fakhrul, dengan periuk nasi bleh buat kek batik, nasi goreng, goreng sosej, dadih..orang bujang pon bleh buat koktail, truffle..senang je..semua tu aq dah buat :)

    ReplyDelete
  2. bwk ke kelas lain kali.. ish3.. =)

    ReplyDelete